Вплив водню на залишковий ресурс труби газопроводу за маневрового режиму експлуатації - Андрейків, О.Є.; Долінська, І.Я.; Кухар, В.З.; Штойко, І.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2015)
Сформульована розрахункова модель для визначення довговічності труби газопроводу з поверхневою корозійною тріщиною за довготривалого розривного в часі тиску (маневровий режим експлуатації) і наводнювання її стінки. В основі моделі – розроблений раніше енергетичний підхід. Запропоновано механізм посилення корозійних процесів дифузійно рухливим воднем. Кількісно оцінено вплив наводнювання на залишковий ресурс труби газопроводу за маневрового режиму експлуатації.