Патофізіологічне значення хронічних захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів в розвитку частих рецидивів респіраторних вірусних інфекцій у дітей - Левицька, С.А.; Гоженко, А.І.; Буяло, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Проведене дослідження частоти зустрічання хронічних захворювань дихальних шляхів у 80 дітей із частими рецидивами респіраторних вірусних інфекцій і 35 практично здорових дітей. Встановлено, що факторами ризику розвитку частих і пролонгованих епізодів респіраторних вірусних інфекцій у дитини є викривлення носової перегородки (OR-4,60; 95 % ДІ-1,70-12,55), хронічний тонзиліт (OR-2,94; 95 % ДІ- 0,92-9,39), рецидиви обструктивних (OR-5,14; 95 % ДІ-1,11-24,05) і необструктивних (OR-5,74; 95 % ДІ-1,57-21,12) захворювань нижніх дихальних шляхів.