Нові флуоресцентні барвники як зонди для дослідження сперматозоїдів собак у кріозахисних середовищах - Єгоров, М.І.; Дюбко, Т.С.; Ліннік, Т.П.; Білоножко, О.П.; Єрмоленко, І.Г.; Семенова, О.Н.; Паценкер, Л.Д.; Пивоваренко, В.Г.; Поврозін, Є.А. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Методами флуоресцентної спектроскопії і мікроскопії досліджували можливості застосування флуоресцентних барвників ДСМ, Є-176, 3-ДАБ, ФМЄ для вивчення впливу кріозахисних речовин на сперматозоїди собаки. Установлено, що барвники ФМЄ і 3-ДАБ придатні для розв’язання поставленої задачі, а барвники ДСМ і Є-176 мають обмеження внаслідок достатньо сильної флуоресценції розчинів кріопротекторів. Показано, що досліджувані флуоресцентні барвники по-різному впливають на рухомість клітин.