Концентраційна функція нирок у хворих з порушеною систолічною функцією лівого шлуночка на тлі ішемічної хвороби серця та гіпертонічної хвороби - Гоженко, А.І.; Ковалевська, Л.А.; Загородня, Л.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Метою роботи була оцінка концентраційної функції нирок у хворих з порушенною систолічною функцією лівого шлуночка. Показано, що хворих з порушеною систолічною функцією лівого шлуночка на тлі ішемічної хвороби серця та гіпертонічної хвороби відзначаються прояви хронічної хвороби нирки, для якої є характерним зростанням ренальних втрат, натрію, калію та хлорид-іону на тлі олігурії. Доведено, що у хворих з порушеною систолічною функцією лівого шлуночка має місце взаємне обтяження перебігу хронічної хвороби нирки та кардіоваскулярної патології.