Клінічне обгрунтування ролі верхньощелепного синусу в системі локального охолодження головного мозку - Гоженко, А.І.; Левицька, С.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Визначена кореляція між інтенсивністю головного болю і об’ємом верхньощелепного синусу, даними комп’ютерної томографії навколоносових синусів у 22 хворих із первинним головним болем напруги, 84 хворих на хронічний ексудативний синусит, 72 — на хронічний поліпозний синусит. Встановлено, що об’єм верхньощелепних синусів у чоловіків (16,12 ± 0,64 мл) перевищує об’єм верхньощелепних синусів у жінок (13,65 ± 0,42 мл). Не виявлено кореляції між інтенсивністю головного болю і результатами комп’ютерної томографії навколоносових синусів. Виявлена негативна кореляція середньої сили між інтенсивністю головного болю і об’ємом верхньощелепних синусів (Sp = -0,33) може свідчити на користь участі верхньощелепних синусів в фізіології терморегуляції дихальних шляхів і головного мозку.