Стан функціонального ниркового резерву, як ранній діагностичний критерій гепаторенального синдрому у хворих на цироз печінки - Квасницька, О.Б.; Гоженко, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Результати дослідження показали, що у хворих на декомпенсований цироз печінки відбувається порушення функціонального стану нирок за рахунок порушення клубочкової фільтрації і, в меншій мірі, процесів реабсорбції в проксимальних канальцях, що чітко проявляється при проведенні водного навантаження . Зменшення швидкості клубочкової фільтрації в 2 рази та більше при проведенні водного навантаження, порівняно з її рівнем за умов спонтанного діурезу, може розглядатись як рання ознака розвитку гепаторенального синдрому.