Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling

A problem of nucleate boiling of an aqueous solution of sucrose moving in a vertical cylindrical channel is considered. The problem is based on the one-dimensional steady-state equations of heat and mass motion and transfer for the multiphase multicomponent flow written down in view of phase tran...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2014
Автори: Eliseev, V.I., Lutsenko, V.I.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Інститут геотехнічної механіки імені М.С. Полякова НАН України 2014
Назва видання:Геотехнічна механіка
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137467
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling / V.I. Eliseev, V.I. Lutsenko // Геотехнічна механіка: Міжвід. зб. наук. праць. — Дніпропетровск: ІГТМ НАНУ, 2014. — Вип. 119. — С. 136-144. — Бібліогр.: 16 назв. — англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-137467
record_format dspace
spelling irk-123456789-1374672018-06-18T03:03:28Z Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling Eliseev, V.I. Lutsenko, V.I. A problem of nucleate boiling of an aqueous solution of sucrose moving in a vertical cylindrical channel is considered. The problem is based on the one-dimensional steady-state equations of heat and mass motion and transfer for the multiphase multicomponent flow written down in view of phase transition on the surfaces of the channel and in volume of the solution. Kinetics of nucleation on the pipe wall is based on semi-empirical dependences between frequency of bubbles formation, number of nucleation sites, structure of surface and the surface overheating. Two stages of the boiling process are considered. In subcooled liquid, bubbles formed on a wall are, at achieving critical radius, picked up by a flow and brought to the cold layers where they are collapsed emitting heat into solution. Temperature of the solution increases due to action of two factors – collapse of bubbles and liberation of the heat flow from the walls. In the overheated liquid, at presence of plenty of growing bubbles, a condition is possible when heat coming from the wall is equal to heat released by the bubbles in the liquid. Thermal balance is occurred in the solution, and the solution temperature does not increase in the upstream part of the flow. A proposed mathematical model provides basic characteristics of the solution boiling in the channel and estimates their impact on the boiling dynamics. Розглянуто задачу про бульбашкове кипіння водного розчину сахарози, що рухається у вертикальному циліндричному каналі. Завдання засноване на одновимірних стаціонарних рівняннях руху та тепломасообміну многофазного багатокомпонентного середовища, записаних з урахуванням фазового переходу, на поверхні каналу та в об'ємі розчину . В основу кінетики пароутворення на стінці покладені напівемпіричні залежності, що зв'язують частоту утворення бульбашок, кількість центрів пароутворення зі структурою поверхні і з її перегрівом. Отримано, що в не догрітій рідині бульбашки, які утворюються на стінці, потрапляють в холодні шари та схлопуються, підвищуючи температуру розчину. У перегрітій рідині можливе існування режиму теплового балансу, коли все тепло, яке надходить від стінки, йде на утворення та зріст бульбашок в об'ємі рідини. В цьому випадку температура розчину майже не збільшується вгору по потоку. Розроблена математична модель дає можливість отримати основні характеристики процесу кипіння розчину в каналі і оцінити вплив того чи іншого параметра на розвиток процесу. Рассмотрена задача о пузырьковом кипении водного раствора сахарозы, движущегося в вертикальном цилиндрическом канале. Задача основана на одномерных стационарных уравнениях движения и тепломассообмена многофазной многокомпонентной среды, записанных с учетом фазового перехода, на поверхности канала и в объеме раствора. В основу кинетики парообразования на стенке положены полуэмпирические зависимости, связывающие частоту образования пузырьков, количество центров парообразования со структурой поверхности и с ее перегревом. Получено, что в недогретой жидкости, образующиеся на стенке пузыри попадают в холодные слои и схлопываются, повышая температуру раствора, В перегретой жидкости возможно существование режима теплового баланса, когда все тепло, поступающее от стенки, идет на образование и рост пузырьков в объеме жидкости. В этом случае температура раствора практически не увеличивается вверх по потоку. Разработанная математическая модель дает возможность получить основные характеристики процесса кипения раствора в канале и оценить влияние того или иного параметра на развитие процесса. 2014 Article Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling / V.I. Eliseev, V.I. Lutsenko // Геотехнічна механіка: Міжвід. зб. наук. праць. — Дніпропетровск: ІГТМ НАНУ, 2014. — Вип. 119. — С. 136-144. — Бібліогр.: 16 назв. — англ. 1607-4556 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137467 532.77.001.57 en Геотехнічна механіка Інститут геотехнічної механіки імені М.С. Полякова НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language English
description A problem of nucleate boiling of an aqueous solution of sucrose moving in a vertical cylindrical channel is considered. The problem is based on the one-dimensional steady-state equations of heat and mass motion and transfer for the multiphase multicomponent flow written down in view of phase transition on the surfaces of the channel and in volume of the solution. Kinetics of nucleation on the pipe wall is based on semi-empirical dependences between frequency of bubbles formation, number of nucleation sites, structure of surface and the surface overheating. Two stages of the boiling process are considered. In subcooled liquid, bubbles formed on a wall are, at achieving critical radius, picked up by a flow and brought to the cold layers where they are collapsed emitting heat into solution. Temperature of the solution increases due to action of two factors – collapse of bubbles and liberation of the heat flow from the walls. In the overheated liquid, at presence of plenty of growing bubbles, a condition is possible when heat coming from the wall is equal to heat released by the bubbles in the liquid. Thermal balance is occurred in the solution, and the solution temperature does not increase in the upstream part of the flow. A proposed mathematical model provides basic characteristics of the solution boiling in the channel and estimates their impact on the boiling dynamics.
format Article
author Eliseev, V.I.
Lutsenko, V.I.
spellingShingle Eliseev, V.I.
Lutsenko, V.I.
Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
Геотехнічна механіка
author_facet Eliseev, V.I.
Lutsenko, V.I.
author_sort Eliseev, V.I.
title Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
title_short Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
title_full Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
title_fullStr Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
title_full_unstemmed Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
title_sort mathematical model of sucrose solution nucleate boiling
publisher Інститут геотехнічної механіки імені М.С. Полякова НАН України
publishDate 2014
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137467
citation_txt Mathematical model of sucrose solution nucleate boiling / V.I. Eliseev, V.I. Lutsenko // Геотехнічна механіка: Міжвід. зб. наук. праць. — Дніпропетровск: ІГТМ НАНУ, 2014. — Вип. 119. — С. 136-144. — Бібліогр.: 16 назв. — англ.
series Геотехнічна механіка
work_keys_str_mv AT eliseevvi mathematicalmodelofsucrosesolutionnucleateboiling
AT lutsenkovi mathematicalmodelofsucrosesolutionnucleateboiling
first_indexed 2023-10-18T21:16:02Z
last_indexed 2023-10-18T21:16:02Z
_version_ 1796152362562224128