Вплив флокаліну та дилтіазему на іонорегулювальну функцію нирок за умов гіпоксичної нефропатії - Гоженко, А.І; Філіпець, Н.Д. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В експериментах на лабораторних нелінійних білих щурах досліджено зміни іоно-регулювальної функції нирок після введення флокаліну та дилтіазему (по 5 мг/кг, 7 днів) за умов хронізації гіпоксичної гістогемічної нефропатії (ГГГН). Встановлено, що під впливом флокаліну у щурів з ГГГН підвищувався концентраційний індекс ендогенного креатиніну, відновлювались процеси проксимальної канальцевої реабсорбції іонів натрію, зменшувався калійурез. Після застосування дилтіазему у щурів з ГГГН концентраційний індекс ендогенного креатиніну і проксимальний транспорт іонів натрію не змінювались, активувався дистальний транспорт іонів натрію, збільшувались натрійурез і калійурез. Зроблено висновки, що флокалін чинить захисний вплив на клубочковий та канальцевий сектори нефрону, тоді як дилтіазему притаманний лише тубулопротекторний ефект.