Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
В Україні розроблюють способи створення колекцій генетичних ресурсів рослин. У роботі досліджували вплив різних умов зберігання на показники життєздатності колекційних зразків часнику (Allium sativum L.). Культуру проростків сорту «Дюшес» депонували in vitro за температури 4°С у темноті на живильн...
Збережено в:
Дата: | 2017 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
2017
|
Назва видання: | Проблемы криобиологии и криомедицины |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138257 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій / Т.В. Івченко, Т.І. Віценя, Н.О. Шевченко, Н.О. Баштан, С.І. Корнієнко // Проблемы криобиологии и криомедицины. — 2017. — Т. 27, № 2. — С. 110-120. — Бібліогр.: 13 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | В Україні розроблюють способи створення колекцій генетичних ресурсів рослин. У роботі досліджували вплив
різних умов зберігання на показники життєздатності колекційних зразків часнику (Allium sativum L.). Культуру проростків
сорту «Дюшес» депонували in vitro за температури 4°С у темноті на живильному середовищі Murashige-Skoog (МS) із різним
мінеральним складом (1/2 МS і МS) та за температури 22°С на середовищі МS із різною концентрацією сахарози (4,5; 6; 9 і
12%) упродовж року. Матеріалом для низькотемпературного зберігання були меристеми сортів «Дюшес» (озимий) та «Ма-
нуйлівський» (ярий). Апекси дегідратували розчином, що вітрифікується (1 М сахарози + 2 М гліцерину + 2,5 М етиленгліколю),
протягом 120 хв, розміщували у кріопробірки та занурювали у рідкий азот. Зразки зберігали за температури –196°C упродовж
години та 5 років. Максимальну збереженість проростків протягом року забезпечувало депонування за температури 4°С на
середовищі 1/2 МS (94,4%) та 22°C на середовищі з додаванням 12% сахарози (85%). Зберігання меристем часнику за тем-
ператури –196°C не впливало на їх життєздатність та швидкість розвитку. Життєздатність деконсервованих меристем час-
нику сортів «Дюшес» та «Мануйлівський» складала близько 60%. |
---|