Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій

В Україні розроблюють способи створення колекцій генетичних ресурсів рослин. У роботі досліджували вплив різних умов зберігання на показники життєздатності колекційних зразків часнику (Allium sativum L.). Культуру проростків сорту «Дюшес» депонували in vitro за температури 4°С у темноті на живильн...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2017
Автори: Івченко, Т.В., Віценя, Т.І., Шевченко, Н.О., Баштан, Н.О., Корнієнко, С.І.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України 2017
Назва видання:Проблемы криобиологии и криомедицины
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138257
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій / Т.В. Івченко, Т.І. Віценя, Н.О. Шевченко, Н.О. Баштан, С.І. Корнієнко // Проблемы криобиологии и криомедицины. — 2017. — Т. 27, № 2. — С. 110-120. — Бібліогр.: 13 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:В Україні розроблюють способи створення колекцій генетичних ресурсів рослин. У роботі досліджували вплив різних умов зберігання на показники життєздатності колекційних зразків часнику (Allium sativum L.). Культуру проростків сорту «Дюшес» депонували in vitro за температури 4°С у темноті на живильному середовищі Murashige-Skoog (МS) із різним мінеральним складом (1/2 МS і МS) та за температури 22°С на середовищі МS із різною концентрацією сахарози (4,5; 6; 9 і 12%) упродовж року. Матеріалом для низькотемпературного зберігання були меристеми сортів «Дюшес» (озимий) та «Ма- нуйлівський» (ярий). Апекси дегідратували розчином, що вітрифікується (1 М сахарози + 2 М гліцерину + 2,5 М етиленгліколю), протягом 120 хв, розміщували у кріопробірки та занурювали у рідкий азот. Зразки зберігали за температури –196°C упродовж години та 5 років. Максимальну збереженість проростків протягом року забезпечувало депонування за температури 4°С на середовищі 1/2 МS (94,4%) та 22°C на середовищі з додаванням 12% сахарози (85%). Зберігання меристем часнику за тем- ператури –196°C не впливало на їх життєздатність та швидкість розвитку. Життєздатність деконсервованих меристем час- нику сортів «Дюшес» та «Мануйлівський» складала близько 60%.