Експозиція звитих канальців сім'яників статевонезрілих щурів у кріозахисних середовищах різного композиційного складу - Волкова, Н.О.; Юхта, М.С.; Чернишенко, Л.Г.; Степанюк, Л.В.; Сокол, Л.В.; Гольцев, А.М. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2017)
Розробка нових методологічних підходів, спрямованих на збереження потенційної фертильності під час планування цитотоксичної терапії у осіб допубертатного віку, є актуальним напрямком медико-біологічних досліджень. У роботі проведено порівняльну оцінку впливу експозиції у середовищах різного композиційного складу на морфологічні па- раметри та метаболічну активність клітин звитих канальців сім’яників статевонезрілих щурів. Кріоконсервування тканин яєчка вимагає застосування відповідних протоколів, які забезпечують високі показники життєздатності та функціональної активності на тлі мінімізації пошкоджень трансплантаційного матеріалу. Встановлено, що 30-хвилинна експозиція зразків тканин у середовищах на основі розчину Хенкса та 50 г/л бичачого сироваткового альбуміну з додаванням 0,6 M диметил- сульфоксиду (ДМСО) або 0,7 M гліцерину не викликала ушкоджень сперматогенного епітелію та зниження метаболічної активності клітин (МТТ-тест та активність лактатдегідрогенази). Експозиція впродовж 45 та 60 хв у середовищах із додаванням 0,6 М ДМСО, 0,7 М гліцерину, 50 г/л поліетиленоксиду-400 та 0,1 М сахарози призводила до десквамації, появи безклітинних ділянок, зниження щільності клітин сперматогенного епітелію та їх метаболічної активності. Отримані дані можуть бути використані для обґрунтування та розробки ефективних методик кріоконсервування звитих канальців сім'яників статевонезрілих щурів.