Особливості культивування та контактної взаємодії in vitro кріоконсервованих мультипотентних стромальних клітин тимуса з гемопоетичними клітинами - Нікольська, К.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2018)
Вивчено особливості поведінки у культурі in vitro кріоконсервованих і свіжовиділених мультипотентних стро- мальних клітин (МСК) тимуса мишей лінії СВА. Даний тип клітин має певний поверхневий імунофенотип та високу здатність до диференціювання за остео- та адипогенним напрямками у спеціальних середовищах. Після культивування у скляних чашках Петрі, пластикових планшетах і на целофані свіжовиділені та кріоконсервовані клітини показували схожі властивості. При цьому свіжовиділені та кріоконсервовані МСК тимуса на скляній та пластиковій поверхнях формували фібробластні колонії, а на целофані спостерігався їх зливний рост. Встановлено, що МСК тимуса мають мембранну спорідненість до тимоцитів, лімфоцитів лімфатичних вузлів і клітин фетальної печінки. Це обумовлює їх здатність до контактної взаємодії з різними гемопоетичними клітинами з формуванням асоціацій у вигляді фібробласто-лімфоцитарних розеток (ФЛР). Найбільш ефективна контактна взаємодія (утворення ФЛР) здійснюється за участю МСК і тимоцитів, хоча значну кількість ФЛР утворюють також клітини лімфатичних вузлів і фетальної печінки мишей. Кріоконсервування МСК не впливає на їх здатність до контактної взаємодії, що підтверджує можливість використання кріоконсервування для створення відповідних клітинних трансплантатів.