Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
На сьогодні єдина ефективна технологія тривалого зберігання метаболіт-вмісних продуктів мікробного походження остаточно не розроблена. Інформація щодо переваг та доцільності застосування того чи того методу зберігання таких продуктів у наукових літературних джерелах відсутня. Визначення оптимальни...
Збережено в:
Дата: | 2017 |
---|---|
Автори: | , , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
2017
|
Назва видання: | Проблемы криобиологии и криомедицины |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138380 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність / О.Ю. Ісаєнко, О.В.Книш, Є.М. Бабич, А.М. Компанієць, О.І. Осецький, В.П. Полянська, С.В. Зачепило // Проблемы криобиологии и криомедицины. — 2017. — Т. 27, № 4. — С. 311–321. — Бібліогр.: 27 назв. — укр., англ. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | На сьогодні єдина ефективна технологія тривалого зберігання метаболіт-вмісних продуктів мікробного
походження остаточно не розроблена. Інформація щодо переваг та доцільності застосування того чи того методу зберігання
таких продуктів у наукових літературних джерелах відсутня. Визначення оптимальних умов дозволить уникати втрати
біологічної активності метаболітів під час зберігання як на етапах наукових досліджень, так і на виробництві. У роботі
отримували метаболіти шляхом відділення від продуцентів за допомогою центрифугування та фільтрації після культивування
пробіотиків у рідкому поживному середовищі. Досліджено протимікробну активність фільтратів культуральних рідин
пробіотиків із різними посівними дозами одразу після отримання та зберігання протягом 60 діб у рідкому стані за температури
(4 ± 1)°С, у замороженому стані при (–23 ± 1)°С та в ліофілізованому стані за гіпотермічних умов ((4 ± 1)°С). Встановлено,
що зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків у вищезазначених умовах не призводить до суттєвого зниження
їхньої протимікробної активності. Отримані результати можуть бути використані під час створення комерційних препаратів
метабіотиків. |
---|