Використання аналізу варіабельності серцевого ритму для оцінки стану вегетативної дисфункції у пацієнтів із станом відміни внаслідок вживання алкоголю - Гоженко, А.І.; Петров, В.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У статті наведені результати досліджень щодо використання методу оцінки варіабельності серцевого ритму у пацієнтів із алкогольним абстинентним синдромом без деліріозного синдрому в умовах реанімаційного відділення. Дослідження проводилися в перший день госпіталізації пацієнтів у клініку. Отримані дані порівнювалися із варіантами норми відповідних показників варіабельності серцевого ритму. Отримані результати свідчать про значну вегетативну дисфункцію в пацієнтів із алкогольним абстинентним синдромом та про наявність кореляційних зв’язків між показниками варіабельності серцевого ритму і показниками гемодинаміки.