Особливості ремоделювання кісткової тканини в умовах гіпокінетичного остеопорозу та політравми в есперименті - Щуцька, Г.В.; Гудима, А.А.; Борис, Р.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У відповідь на політравму відмічаються істотні відхилення активності лужної і кислої фосфатаз сироватки крові, які проявляються їх істотним підвищенням на 10, 20 і 30 доби посттравматичного періоду, що більш характерно для тварин з гіпокінетичним остеопорозом. У сироватці крові травмованих тварин істотно зростає вміст кальцію та фосфору. На тлі гіпокінетичного остеопорозу вміст кальцію змінюється коливально зі зниженням на 10 добу, нормалізацією на 20 і ще більшим зниженням на 30 добу. Вміст фосфору, навпаки, зростає, проте менш інтенсивно, ніж у тварин без остеопорозу.