Зміни біохімічних показників сироватки крові і тканини пародонту при експериментальному гінгівіті та їх корекція - Тюпка, Т.І.; Мінаєва, А.О.; Лабунець, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
При експериментальному гінгівіті у щурів разом з інтенсифікацією процесів протеолізу відбувається активація лізосомального ферменту кислої фосфатази у сироватці крові і гомогенаті тканин пародонту. Застосування екзогенного мелатоніну нормалізує загальну протеолітичну активність та активність кислої фосфатази, що свідчить про протизапальний та пародонтопротекторний ефекти мелатоніну.