Патогенетична терапія – важливий напрямок удосконалення лікування грипу та його ускладнень - Гоженко, А.І.; Кобрін, Т.М.; Дівоча, В.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
Аналіз особливостей пандемії грипу в 2009-2010 роках в України з лікування його ускладнень містив безліч способів і препаратів симптоматичної терапії, особливо для компенсації легеневої недостатності. При етіотропному лікування грипу необхідно повернутися до використання на ранніх етапах захворювання протигрипозного імуноглобуліну, яке раніше проводилось в Україні. Також слід звернути увагу на перспективний підхід до блокування трипсиноподібних протеїназ, які беруть участь в проникненні вірусу грипу до здорової клітини, ендогенними інгібіторами. Крім того, слід знайти місце лейкотрієнам-блокаторам медіаторів запалення і введенню глюкокортикоїдів для моделювання імунної відповіді, а також блокуванню системи комплементу. Таким чином, поряд з етіотропним напрямком, патогенетична терапія грипу та його ускладнень є перспективним, важливим і обов’язковим напрямком удосконалення лікування грипу та його ускладнень.