Концентрація напружень біля отворів у пружній площині за антиплоскої деформації - Саврук, М.П.; Казберук, А.; Тарасюк, Ґ. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Методом сингулярних інтегральних рівнянь знайдено розв’язки антиплоских задач теорії пружності для площини, послабленої криволінійними отворами із закругленими та гострими вершинами. Коефіцієнти інтенсивності напружень у гострих вершинах визначено граничним переходом від закруглених вершин за залежністю між коефіцієнтами інтенсивності та концентрації напружень у гострій та закругленій вершинах кутового вирізу. Числові результати отримано для отворів різної конфігурації: еліптичного, фізичної щілини, овального, ромбічного та прямокутного.