Нейрофізіологічні механізми лікувальної дії метода програмованої (керованої) сенсорної депривації програмованої (керованої) сенсорної депривації - Гоженко, А.І.; Коршняк, В.О.; Насібуллін, Б.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В статті проаналізовано роль сенсорних систем в життєдіяльності людини, показано та вивчено вплив сенсорної депривації на організм. Виявлено, що під час сенсорної депривації повністю знімається вплив гравітаційного гідростатичного тиску крові та зменшується навантаження на м’язово-кістковий апарат, відбувається збалансованість симпатичного та парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи. Завдяки такому переналаштуванню зменьшується вироблення нейрогормонів та посилюється активність власної терапевтичної системи, яка закріплюється психотерапевтичною програмою. Зняття стресового фактору розриває «порочне коло» хвороби, що сприяє відновленню роботи фізіологічних систем організму.