Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону

Харчування населення, як один із провідних критеріїв якості життя і фактор, що визначає здоров’я нації. Тому метою нашого дослідження було вивчення і гігієнічна оцінка фактичного вмісту цинку і міді в продуктах харчування і харчовій сировині сучасного промислового регіону. Основні продукти харчуванн...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2017
Автори: Білецька, Е.М., Калінічева, В.В., Онул, Н.М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України 2017
Назва видання:Актуальні проблеми транспортної медицини
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/140112
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону / Е.М. Білецька, В.В. Калінічева, Н.М. Онул // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2017. — № 1 (47). — С. 84-89. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-140112
record_format dspace
spelling irk-123456789-1401122018-06-23T03:04:00Z Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону Білецька, Е.М. Калінічева, В.В. Онул, Н.М. Микроэлементология Харчування населення, як один із провідних критеріїв якості життя і фактор, що визначає здоров’я нації. Тому метою нашого дослідження було вивчення і гігієнічна оцінка фактичного вмісту цинку і міді в продуктах харчування і харчовій сировині сучасного промислового регіону. Основні продукти харчування промислового м. Дніпро містять біотичні мікроелементи в концентраціях, які нижче їх ГДК і середніх біологічних значень, за винятком рівня міді в молоці, що в 1,2 рази вище біологічного. Динаміка вмісту есенціальних елементів в продуктах харчування м. Дніпро за десятирічний період практично не змінилася. Несприятливе поєднання зниженого вмісту мікроелементів в продуктах харчування з кулінарними втратами підсилює їх дефіцит в організмі і потенціює порушення формування скелета і синтезу колагену, створюючи передумови підвищенню ризику розвитку остеопатий. Питание населения, как один из ведущих критериев качества жизни и фактор, определяющий здоровье нации. Поэтому целью нашего исследования было изучение и гигиеническая оценка фактического содержания цинка и меди в продуктах питания и пищевом сырье современного промышленного региона. Основные продукты питания промышленного г. Днепр содержат биотические микроэлементы в концентрациях, которые ниже их ПДК и средних биологических значений, за исключением уровня меди в молоке, что в 1,2 раза выше биологического. Динамика содержания эссенциальных элементов в продуктах питания г. Днепр за десятилетний период практически не изменилась. Неблагоприятное сочетание сниженного содержания микроэлементов в продуктах питания с кулинарными потерями усиливает их дефицит в организме и потенцирует нарушение формирования скелета и синтеза коллагена, создавая предпосылки повышению риска развития остеопатий. Nutrition is one of the key criteria of quality of life and a factor that determines the national health. The aim of our study was investigation and hygienic assessment of the actual content of zinc and copper in foodstuffs and food raw material in modern industrial region. The main foodstuffs of the industrial Dnipro city contain biotic trace elements in concentrations that are below their maximum allowable concentrations and average biological values, with the exception of the level of copper in milk, which is by 1.2 times higher than biological one. Dynamics of content of essential elements in foodstuffs of Dnipro city over ten years virtually dsd not chang. The adverse combination of low content of trace elements in foodstuffs with cooking losses increases their deficiency in the body and potentiates the violation of the formation of the skeleton and synthesis of collagen, creating prerequisites to increase the risk of osteopathies development of Dnipro city. 2017 Article Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону / Е.М. Білецька, В.В. Калінічева, Н.М. Онул // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2017. — № 1 (47). — С. 84-89. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. 1818-9385 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/140112 613.2:577.118:711.454 uk Актуальні проблеми транспортної медицини Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Микроэлементология
Микроэлементология
spellingShingle Микроэлементология
Микроэлементология
Білецька, Е.М.
Калінічева, В.В.
Онул, Н.М.
Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
Актуальні проблеми транспортної медицини
description Харчування населення, як один із провідних критеріїв якості життя і фактор, що визначає здоров’я нації. Тому метою нашого дослідження було вивчення і гігієнічна оцінка фактичного вмісту цинку і міді в продуктах харчування і харчовій сировині сучасного промислового регіону. Основні продукти харчування промислового м. Дніпро містять біотичні мікроелементи в концентраціях, які нижче їх ГДК і середніх біологічних значень, за винятком рівня міді в молоці, що в 1,2 рази вище біологічного. Динаміка вмісту есенціальних елементів в продуктах харчування м. Дніпро за десятирічний період практично не змінилася. Несприятливе поєднання зниженого вмісту мікроелементів в продуктах харчування з кулінарними втратами підсилює їх дефіцит в організмі і потенціює порушення формування скелета і синтезу колагену, створюючи передумови підвищенню ризику розвитку остеопатий.
format Article
author Білецька, Е.М.
Калінічева, В.В.
Онул, Н.М.
author_facet Білецька, Е.М.
Калінічева, В.В.
Онул, Н.М.
author_sort Білецька, Е.М.
title Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
title_short Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
title_full Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
title_fullStr Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
title_full_unstemmed Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
title_sort гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону
publisher Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України
publishDate 2017
topic_facet Микроэлементология
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/140112
citation_txt Гігієнічна характеристика есенціального компоненту продуктів харчування та харчової сировини промислового регіону / Е.М. Білецька, В.В. Калінічева, Н.М. Онул // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2017. — № 1 (47). — С. 84-89. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.
series Актуальні проблеми транспортної медицини
work_keys_str_mv AT bílecʹkaem gígíêníčnaharakteristikaesencíalʹnogokomponentuproduktívharčuvannâtaharčovoísirovinipromislovogoregíonu
AT kalíníčevavv gígíêníčnaharakteristikaesencíalʹnogokomponentuproduktívharčuvannâtaharčovoísirovinipromislovogoregíonu
AT onulnm gígíêníčnaharakteristikaesencíalʹnogokomponentuproduktívharčuvannâtaharčovoísirovinipromislovogoregíonu
first_indexed 2023-10-18T21:21:51Z
last_indexed 2023-10-18T21:21:51Z
_version_ 1796152613489606656