"Царство ідей" академіка В. І. Вернадського у сучасномуприродознавстві (Замість передмови) - Долін, В.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2013)
Еволюція поглядів В.І. Вернадського щодо світобудови привела до поєднання наук про Землю, Життя і Космос у єдину природничо-філософську парадигму біосферознавства. Генетична мінералогія, геохімія, радіогеологія, вчення про живу речовину і біосферу та її еволюцію у ноосферу є гранями цілісного наукового світогляду академіка В.І. Вернадського, який розвивається у сучасному природознавстві та є джерелом ідей для науковців нинішнього і майбутніх поколінь.