Внесок академіка Е.В. Соботовича у вирішення проблеми захоронення радіоактивних відходів у геологічні сховища - Шабалін, Б.Г.; Злобенко, Б.П.; Спасова, Л.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
У статті розглянуто внесок академіка НАН України Е.В. Соботовича у розвиток наукових засад вирішення проблеми захоронення довгоіснуючих радіоактивних відходів у стабільні геологічні утворення. Показано перспективи подальших досліджень у цьому напрямку, якими є: розвиток наукових основ і методик з оцінки безпеки підземних сховищ РАВ; проведення експериментального і математичного моделювання процесів міграції радіоізотопів в кристалічних породах; розробка наукових основ і технологічних принципів створення бар’єрних матеріалів для забезпечення безпеки сховищ РАВ.