Чорнобильська зона в концептуальних поглядах акаждеміка Е. В. Соботовича - Скворцов, В.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Ідеї, висловлені Е.В.Соботовичем у неопублікованій праці «Общая концепция зоны радиоактивного загрязнения Чернобыльской АЭС», були втілені й розвинуті ним, його учнями і колегами у наукових роботах і нормативно-законодавчих актах, якими визначена діюча стратегія мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи.