Сепіоліт-цеолітові композити як потенційні водопроникні реакційні бар'єри - Пушкарьов, О.В.; Руденко, І.М.; Долін, В.В.; Приймаченко, В.М. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Для вивчення буферних властивостей сепіоліт-цеолітових композитів створені модельні системи з різними співвідношеннями цеоліту (кліноптилоліту) Сокирницького родовища (Україна) та сепіоліту з родовища Вікалваро (Іспанія). Внаслідок довготривалих експериментів оцінені фільтраційні властивості мінеральних сумішей. Визначено кінетичні параметри адсорбції і десорбції тритію при фільтрації тритієвої (НТО) та протієвої (Н₂О) води крізь композитні мембрани. Дана оцінка ємнісних характеристик модельних мінеральних сумішей відносно накопичення тритію. Показано, що запас тритію в композиті в більшій мірі знаходиться в матричній, аніж в адсорбційній формах.