Закономірності міграції і концентрації торію в зоні гіпергенезу на території Українського щита - Сущук, К.Г. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2014)
Міграція торію в зоні гіпергенезу на території Українського щита відбувається у формі стійких до вивітрювання мінералів, що містять торій, та в іонній формі із помірно лужними та кислими водами. Концентрація торію у мінеральній формі відбувається переважно в корах вивітрювання кристалічних порід з утворенням вторинних акумуляцій та у розсипах різного типу та віку. Рухомим торієм збагачуються глинисті мінерали каолінової групи кір вивітрювання, гідроксиди алюмінію бокситів та гідроксиди заліза й марганцю в гідрогенних уранових родовищах.