Оцінка забруднення свинцем грунту прилеглої до автомобільної дороги території - Бородіна, Н.А.; Кононенко, Л.В.; Висотенко, О.О. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2016)
Виконано аналіз нормативної документації щодо вимог з оцінки забруднення ґрунту прилеглої до автомобільної дороги території. З'ясовано основні чинники забруднення ґрунту на зазначеній території. Наведено результати досліджень забруднення ґрунту компонентами, що входять до складу протиожеледних матеріалів. Надано обґрунтування щодо необхідності розробки методики оцінки забруднення свинцем ґрунту прилеглої до автомобільної дороги території. Визначено постановочні задачі щодо розробки цієї методики. Надано пропозиції в оцінці забруднення свинцем ґрунту прилеглої до автомобільної дороги території: по-перше, відійти від класичного підходу оцінки забруднення, який базується на порівнянні прогнозних (фактичних) концентрацій із ГДК; по-друге, визначати показники вмісту мобільних форм свинцю та за їх значеннями оцінювати ступінь забруднення ґрунту.