Кінетика вилуговування важких металів зі шламу металургійного виробництва - Мещеряков, С.В.; Долін, В.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2016)
У статті наведено результати експериментального дослідження хімічного складу, водно-фізичних і фільтраційних властивостей металургійного шламу, та процесів водного вилуговування з нього важких металів з метою оцінки екологічної небезпеки забруднення підземних вод унаслідок експлуатації шламових карт. У проведеному експерименті моделюється вплив атмосферних опадів на шлам з видаленням екстрагованих речовин з системи, тобто напрямок і швидкість процесу задається експериментатором. Це дає підстави для аналізу результатів експерименту з позицій формальної кінетики, що описується рівнянням хімічної кінетики І порядку для незворотного процесу. Проведено силікатний аналіз шламу і оцінку обсягу вилуговування з нього важких металів.