Процеси корозії та мінералоутворення в системі метал-бентонітовий буфер - Шабалін, Б.Г.; Злобенко, Б.П.; Лавриненко, О.М.; Бугера, С.П. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2017)
У статті наводяться попередні результати експериментального дослідження процесів корозії та мінералоутворення пластин вуглецевої і нержавіючої сталі у контакті з глинистим бар’єрним матеріалом (бентонітом) та взаємодії продуктів корозії сталі з глиною в модельних аеробних умовах геологічного сховища. Зразки глини та сталі по закінченню експериментів досліджувалися методами рентген-флуоресцентного аналізу, інфрачервоної спектроскопії та електронної мікроскопії.