Інгібування множинних форм карбоангідрази хлоропластів шпинату іонами купруму - Поліщук, О.В.; Семеніхін, А.В.; Топчій, Н.М.; Золотарьова, О.К. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вплив Cu²⁺ на карбоангідразну активність різних фракцій хлоропластів. Стромальну фракцію і фракцію тилакоїдних мембран отримували після осмотичного руйнування інтактних хлоропластів, відмитих від компонентів цитозолю. Стромальні карбоангідрази виявилися значно чутливішими до дії Cu²⁺, ніж тилакоїдні. Так, напівмаксимальне інгібування (І₅₀) карбоангідразної активності ензимів у стромальній фракції досягалося при концентрації Cu²⁺ 3 мкМ, тоді як І₅₀ для тилакоїдних карбоангідраз становило від 10 до 20 мкМ Cu²⁺. Розподіл активності по білкових зонах стромальної і тилакоїдної фракцій після електрофоретичного розділення змінювався в присутності іонів купруму: зменшувалася інтенсивність забарвлення і кількість смуг, що змінювали свій колір. Отримані дані підтверджують можливість використання карбоангідразхлоропластів як біомаркера забруднення навколишнього середовища.