Маловідомі матеріали фондів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, що до історичного портрету гетьмана І.Мазепи (XVII–XVIIIст.) - Якубова, Т.А. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
У статті розглядаються перспективи дослідження польськомовного фонду Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, зокрема, праць польських істориків, що до історичної біографії гетьмана Івана Мазепи.