Вільям Шекспір: Made in Japan (Твори В. Шекспіра в екранізаціях Акіри Куросави) - Дубініна, О. (Слово і Час, 2012)
У статті здійснено порівняльний аналіз фільмів “Трон у крові” та “Ран” режисера Акіри Куросави та їх літературних першоджерел – творів “Макбет” і “Король Лір” Вільяма Шекспіра. У результаті дослідження можна стверджувати, що екранізації Куросави – це не лише довершена кінематографічна адаптація трагедій Шекспіра, а й цікаве індивідуальне, національне, культурно- історичне “прочитання” цих творів видатним японським митцем ХХ ст.