Основні положення методології створення системи моніторингу навколишнього середовища гірничодобувних регіонів - Копач, П.І.; Горобець, Н.В.; Данько, Т.Т.; Бондаренко, Л.В. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2009)
На базі сучасної концепції моніторингу розроблено основні методологічні положення створення системи моніторингу навколишнього середовища гірничодобувних регіонів, в основу якої покладено принцип зонування території, яка піддається впливу, за фактором інтенсивності впливу і ступеню пошкодження довкілля.