Синтез нанорозмірного TiO₂ на поверхні пірогенного алюмотитанокремнезему - Пахлов, Є.M.; Зарко, В.І.; Гончарук, О.В.; Оранська, О.І.; Скварек, Е.; Януш, В. (Поверхность, 2013)
Методом низкотемпературного гідролізу TiCl₄ та Ti(OC₃H₇)₄ на поверхні високодисперсної системи Al₂O₃/SiO₂/TiO₂ (AST) з наступною термічною обробкою синтезовані нанорозмірні частинки TiO₂ (анатаз, 12-15 нм). Титанвмісні системи досліджені методами рентгенофазового аналізу, вимірювання дзета-потенціалу, ІЧ та фотонної корреляційної спектроскопії. Встановлено вплив природи реагенту та концентрації фази TiO₂ , присутньої на поверхні системи AST, на дисперсність і електроповерхневі властивості синтезованих зразків TiO₂/AST.