Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study

The effects of an extract from saffron (Crocus sativus L.) on visual short-term memory (STM) were examined in 20 volunteers. The extract was obtained from saffron petals using 100% ethylic alcohol, concentrated by vacuum evaporation, dried, and encapsulated (30 mg per capsula). Ten participants r...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України
Дата:2014
Автори: Ghodrat, M., Sahraei, H., Razjouyan, J., Meftahi, G.H.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України 2014
Назва видання:Нейрофизиология
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148281
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Цитувати:Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study / M. Ghodrat, H. Sahraei, J. Razjouyan, G.H. Meftahi // Нейрофизиология. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 271-278. — Бібліогр.: 22 назв. — англ.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-148281
record_format dspace
spelling irk-123456789-1482812019-02-18T01:25:55Z Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study Ghodrat, M. Sahraei, H. Razjouyan, J. Meftahi, G.H. The effects of an extract from saffron (Crocus sativus L.) on visual short-term memory (STM) were examined in 20 volunteers. The extract was obtained from saffron petals using 100% ethylic alcohol, concentrated by vacuum evaporation, dried, and encapsulated (30 mg per capsula). Ten participants received the extract each day for three weeks, while other 10 subjects received encapsulated placebo. Then, the contrast sensitivity of a subject was estimated; sinusoidal grating patches with different contrast levels (0 – 100%) were used (experiment 1). In experiment 2, the retention of STM was assessed in two-force choice tests, using a delayed match to sample paradigm. In experiment 3, the n-back memory test with different interstimulus intervals (up to 14 sec) was used. It was found that subjects after medication with the saffron extract demonstrated better correct memorizing of the preceding visual stimuli (from two to five). At the same time, extract medication somewhat improved retention of visual STM, but only for several intermediate interstimulus intervals, and the effect was not very remarkable. Our findings buphasize the expedience to research of the effects of physiologically active dietary constituents in humans. На групі з 20 добровольців досліджували впливи екстракту шафрану (Crocus sativus L.) на візуальну короткочасну пам’ять (КЧП). Екстракт отримували з пелюсток шафрану, використовуючи 100 %-вий етиловий спирт, концентрували за допомогою випаровування під вакуумом, висушували та капсулювали (30 мг у капсулі). 10 учасників приймали екстракт один раз на добу протягом трьох тижнів, тоді як інші 10 тестованих отримували плацебо (також у капсулах). В експерименті 1 визначали контрастну чутливість кожного випробуваного. Використовували зображення решіток із ліній, контраст яких змінювався за синусоїдальним законом; контрастність пред’явлених зображень варіювали від 0 до 100 %. В експерименті 2 оцінювали ємність КЧП випробуваних у тестах дворівневого вибору, застосовуючи парадигму відтермінованої оцінки збігу зі зразком. В експерименті 3 використовували n-зворотний тест збереження пам’ятного сліду при різних інтервалах між візуальними стимулами (до 14 с). Після курсового приймання екстракту шафрану тестовані демонстрували кращий рівень коректного запам’ятовування двох–п’яти попередніх візуальних стимулів. У той же час позитивний вплив екстракту на збереження зорових слідів у КЧП хоч і проявлявся, проте лише для деяких проміжних міжстимульних інтервалів, і він був менш значним. Наші спостереження підкреслюють доцільність дослідження ефектів фізіологічно активних компонентів, які входять до складу продуктів харчування. 2014 Article Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study / M. Ghodrat, H. Sahraei, J. Razjouyan, G.H. Meftahi // Нейрофизиология. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 271-278. — Бібліогр.: 22 назв. — англ. 0028-2561 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148281 612.821.1+615.322 en Нейрофизиология Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language English
description The effects of an extract from saffron (Crocus sativus L.) on visual short-term memory (STM) were examined in 20 volunteers. The extract was obtained from saffron petals using 100% ethylic alcohol, concentrated by vacuum evaporation, dried, and encapsulated (30 mg per capsula). Ten participants received the extract each day for three weeks, while other 10 subjects received encapsulated placebo. Then, the contrast sensitivity of a subject was estimated; sinusoidal grating patches with different contrast levels (0 – 100%) were used (experiment 1). In experiment 2, the retention of STM was assessed in two-force choice tests, using a delayed match to sample paradigm. In experiment 3, the n-back memory test with different interstimulus intervals (up to 14 sec) was used. It was found that subjects after medication with the saffron extract demonstrated better correct memorizing of the preceding visual stimuli (from two to five). At the same time, extract medication somewhat improved retention of visual STM, but only for several intermediate interstimulus intervals, and the effect was not very remarkable. Our findings buphasize the expedience to research of the effects of physiologically active dietary constituents in humans.
format Article
author Ghodrat, M.
Sahraei, H.
Razjouyan, J.
Meftahi, G.H.
spellingShingle Ghodrat, M.
Sahraei, H.
Razjouyan, J.
Meftahi, G.H.
Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
Нейрофизиология
author_facet Ghodrat, M.
Sahraei, H.
Razjouyan, J.
Meftahi, G.H.
author_sort Ghodrat, M.
title Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
title_short Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
title_full Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
title_fullStr Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
title_full_unstemmed Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study
title_sort effects of a saffron alcoholic extract on visual short-term memory in humans: a psychophysical study
publisher Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України
publishDate 2014
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148281
citation_txt Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study / M. Ghodrat, H. Sahraei, J. Razjouyan, G.H. Meftahi // Нейрофизиология. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 271-278. — Бібліогр.: 22 назв. — англ.
series Нейрофизиология
work_keys_str_mv AT ghodratm effectsofasaffronalcoholicextractonvisualshorttermmemoryinhumansapsychophysicalstudy
AT sahraeih effectsofasaffronalcoholicextractonvisualshorttermmemoryinhumansapsychophysicalstudy
AT razjouyanj effectsofasaffronalcoholicextractonvisualshorttermmemoryinhumansapsychophysicalstudy
AT meftahigh effectsofasaffronalcoholicextractonvisualshorttermmemoryinhumansapsychophysicalstudy
first_indexed 2023-05-20T17:29:55Z
last_indexed 2023-05-20T17:29:55Z
_version_ 1796153434981793792