Вплив нових координаційних сполук германію, олова та магнію на гостру генералізовану судомну активність - Матюшкіна, М.В. (Нейрофизиология, 2014)
Тестування нейротропних ефектів нових координаційних сполук гермациту та станмациту проводили на моделі гострої генералізованої судомної активності, відтворюваної за допомогою введень пентилентетразолу (ПТЗ, 40 мг/кг), пікротоксину (ПТ, 2.0 мг/кг) або каїнової кислоти (КК, 15 мг/кг). Досліджувані біологічно активні речовини вводили в дозах, які складали 1/10, 1/20, 1/40, 1/80 та 1/135 розрахованої ЛД₅₀. Гермацит зумовлював очевидні протиконвульсивні ефекти в разі судомної активності, індукованої ПТЗ (у дозі 1/80 ЛД₅₀), ПТ і КК (у дозах 1/40 ЛД₅₀); інтенсивність судомних проявів істотно знижувалася порівняно з аналогічними показниками в контрольних групах (P < 0.05). Станмацит не впливав на вираженість гострих ПТ-індукованих судом (P > 0.05), проте посилював ПТЗ- та КК-індуковані судоми (в дозах 1/20 та 1/40 ЛД₅₀ відповідно; P < 0.05). Отримані результати свідчать про здатність нових комплексних сполук германію та олова з магнієм та лимонною кислотою істотно регулювати збудливість церебральних структур, залучених у генерацію епілептиформної активності.