Короткочасна пластичність глутамат- та ГАМК-ергічної синаптичної передачі між кокультивованими гангліозними клітинами сітківки та нейронами superior colliculus - Думанська, Г.В.; Рихальський, О.В.; Веселовський, М.С. (Нейрофизиология, 2014)
Ми досліджували зміни ефективності синаптичної передачі через глутамат- та ГАМКергічні синаптичні зв’язки між кокультивованими гангліозними клітинами сітківки (ГКС) та нейронами superior colliculus (SC) при парній стимуляції ГКС як одну з форм короткочасної синаптичної пластичності. Одночасно реєстрували трансмембранні струми та потенціали в синаптично зв’язаних парах згаданих нейронів з використанням методики парного петч-клемпу в конфігурації «ціла клітина». Викликана генерація парних потенціалів дії (ПД) у пресинаптичних ГКС призводила до депресії глутаматергічної синаптичної передачі після другого ПД, опосередкованої активацією виключно НМДАабо неНМДА-рецептор-канальних комплексів на постсинаптичній мембрані нейронів SC. У разі ГАМК-ергічної синаптичної передачі, опосередкованої активацією ГАМКАрецептор-канальних комплексів, аналогічна парна стимуляція призводила до полегшення синаптичної дії на нейрон SC після другого ПД, генерованого ГКС. Використання базового та повного квантового аналізів дозволило виявити вірогідне зменшення (Р < 0.05) біноміального параметра n при депресії НМДА-опосередкованих викликаних постсинаптичних струмів (вПСС) і вірогідне зменшення як квантового параметра q, так і біноміальних параметрів n і p при депресії неНМДА-опосередкованих вПСС. Іншими словами, в першому випадку оцінка вказує на можливу пресинаптичну локалізацію механізмів депресії в результаті зменшення числа вивільнених синаптичних везикул, що вміщують трансмітер, тоді як у другому можливі не тільки пре-, але й постсинаптичні механізми (зменшення числа вивільнених синаптичних везикул та десенситизація постсинаптичних рецепторів). Оцінка нормованих змін квантових та біноміальних параметрів при полегшенні ГАМКА-опосередкованих вПСС свідчить про вірогідне збільшення (Р < 0.05) пресинаптичних факторів n і p і, відповідно, квантового вмісту m. Таким чином ефект полегшення може зумовлюватися процесами в пресинаптичній терміналі (збільшенням кількості синаптичних везикул).