Сучасна система міжнародних відносин — стан, виклики, загрози, можливі сценарії - Їжак, О.І.; Мерніков, Г.І. (Вісник НАН України, 2019)
У статті наведено аналіз сучасної геополітичної і геоекономічної ситуації станом на кінець 2018 р., визначено глобальні тренди і ключові чинники, які впливають на розвиток економічної, соціально-політичної, соціокультурної та інших сфер життєдіяльності країн світу, розглянуто протистояння основних геополітичних гравців та їх відносини з Україною. Окреслено вектори розвитку системи міжнародних відносин на найближчу перспективу.