Творчість Тараса Шевченка з погляду слов’янофілів: Мар’ян Здзеховський - Астаф’єв, О. (Слово і Час, 2015)
У статті розкрито життєвий і творчий шлях польського філософа і літературознавця Мар’яна Здзеховського, генезу його релігійного світогляду, рецепцію творів в Україні. Головну увагу приділено його шевченкознавчим працям, наскрізною ниткою через які проходить теза месіансько-есхатологічної свідомості і песимізму творів Шевченка, його слов’янофільської орієнтації. Однак деякі інші положення вченого, наприклад, про зближення геніальності поета з профетизмом, переплетення історичного й екзистенціального часу в його творах, зберегли свою актуальність до сьогодні.