Зміни у таксономічному складі вітчизняної орнітофауни за останнє десятиріччя - Фесенко, Г.В.; Шидловський, І.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2017)
Зараз зарубіжні орнітологи західної школи користуються в основному класифікаційною системою, представленою у виданні «Handbook of the Birds of the World». Зазначене видання відзначається інформативністю і новими даними про класифікацію птахів, які, як правило, ґрунтуються на цитогенетичних дослідженнях. Тому, метою публікації було показати існуючі відмінності між класифікаційними системами, які до недавнього часу використовували в нашій державі і англомовному зведенні про птахів світу. Серед відмінностей виділено традиційні та новітні. Перші з них, стосуються певної приналежності таксонів до підвидів, видів, підродин, родин або рядів, а другі - уточнення «видової» приналежності конкретних таксонів (в основному підтверджені генетично), а відповідно і аналізу ареалу їх поширення. Здійснено аналіз всіх наявних літературних даних з реєстрації нових видів птахів протягом останнього десятиліття на території України.