Білки та ціанінові барвники. 1. Несиметричний карбоціаніновий барвник 14К – новий флюоресцентний зонд для гомогенного визначення білків у розчиніБілки та ціанінові барвники. 1. Несиметричний карбоціаніновий барвник 14К – новий флюоресцентний зонд для гомогенного визначення білків у розчині - Ярмолюк, С.М. (Биополимеры и клетка, 2000)
Вивчено взаємодію карбоціаніну Ї4К (6,8-діетил-7[Е-3-(8-етил-7,8-дигідро-[1,3]-тіазоло-[4',5',3,4], бензо-[(і]-[1,2,3]-тіодіазол-7-іліден)-1-пропенії]-6Н-імідазоло-[4',5',5,6]-бензо-[а']-[1,2,3]-тіодіазол-8-ій йодид) з чотирма білками в нашивному і денатурованому стані. Встановлено, що барвник 14К має різну величину зростання інтенсивності флюоресценції у присутності цих білків у нативному стані При взаємодії з денатурованими білками квантовий вихід флюоресценції 14К підвищується на 25–40 % відносно інтенсивності флюоресценції комплексів 14К з нативними білками. Запропоновано можливий механізм для пояснення збільшення інтенсивності флюоресценції 14K при взаємодії з білками та нуклеїновими кислотами. Вивчено вплив присутності різних речовин на інтенсивність флюоресценції 14К.