A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins

Sialoglycoproteins (SGPs) from plasma membranes of hen red blood cells were isolated by preparative SDS-PAGE and their carbohydrate composition and some immunochemical properties were investigated and compared with that of human glycophorin A. It was shown, that two principal SGPs with molecular wei...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:1998
Автори: Stasyk, T.V., Krotkiewski, H., Lutsik-Kordovsky, M.D.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 1998
Назва видання:Биополимеры и клетка
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/154985
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins / Т.V. Stasyk, H. Krotkiewski1, M.D. Lutsik-Kordovsky // Биополимеры и клетка. — 1998. — Т. 14, № 2. — С. 152-155. — Бібліогр.: 17 назв. — англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-154985
record_format dspace
spelling irk-123456789-1549852019-06-17T01:32:10Z A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins Stasyk, T.V. Krotkiewski, H. Lutsik-Kordovsky, M.D. Структура и функции биополимеров Sialoglycoproteins (SGPs) from plasma membranes of hen red blood cells were isolated by preparative SDS-PAGE and their carbohydrate composition and some immunochemical properties were investigated and compared with that of human glycophorin A. It was shown, that two principal SGPs with molecular weights of 28 kDa and 55 kDa are monomeric and dimeric forms of the same molecule and are immunochemically closely related. The amount of carbohydrate component consists about 33 % of molecular mass (in human glycophorin A it is 52.3 %). The analysis of monosaccharide composition of hen SGPs indicates, that they possess O-linked and N-linked oligocaccharide chains. In comparison with human glycophorin A hen SGPs have a higher amount of N-glycosidic chains and lower amount of O-glycosidic chains, the last are tentatively of more branched structure. Одержано сіалоглікопротеїни (СГП) плазматичних мембран еритроцитів курей за допомогою препаративного електрофорезу в поліакриламідному гелі в присутності DS-Na. Досліджено їх вуглеводний склад у порівнянні з глікофорином А людини, а також деякі імунологічні властивості. Показано, що головні СГП з молекулярною масою 28 і 55 кДа є мономерною і димерною формами однієї молекули, які імунологічно близькоспоріднені. Вуглеводний компонент складає біля 33 % молекулярної маси цього глікопротеїну (у глікофорині А людини – 52,3 %). Аналіз моносахаридного складу СГП курей свідчить, що вони містять як О-, так і N-зв'язані олігосахаридні ланцюги. У порівнянні з глікофорином А людини СГП курей вміщують більшу кількість N-глікозидних і меншу кількість О-глікозидних ланцюгів, при цьому останні є більш розгалуженої будови. Получены сиалогликопротеины (СГП) плазматических мембран эритроцитов кур с помощью препаративного электрофореза в полиакриламидном геле в присутствии DS-Na Исследован их углеводный состав в сравнении с гликофорином А человека, а также некоторые иммунологические свойства. Показано, что главные СГП с молекулярной массой 28 и 55 к Да являются мономерной и димерной формами одной и той же молекулы и иммунологически близкородственны. Углеводный компонент составляет около 33 % молекулярной массы этого гликопротеина (в гликофорине А человека – 52,3 %). Анализ моносахаридного состава СГП курицы свидетельствует о том, что они содержат как О-, так и N-связанные олигосахаридные цепи. По сравнению с гликофорином А человека СГП кур содержат большее количество N-гликозидных и меньшее количество О-гликозидных цепей, при этом последние имеют более разветвленную структуру. 1998 Article A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins / Т.V. Stasyk, H. Krotkiewski1, M.D. Lutsik-Kordovsky // Биополимеры и клетка. — 1998. — Т. 14, № 2. — С. 152-155. — Бібліогр.: 17 назв. — англ. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.0004C8 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/154985 en Биополимеры и клетка Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language English
topic Структура и функции биополимеров
Структура и функции биополимеров
spellingShingle Структура и функции биополимеров
Структура и функции биополимеров
Stasyk, T.V.
Krotkiewski, H.
Lutsik-Kordovsky, M.D.
A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
Биополимеры и клетка
description Sialoglycoproteins (SGPs) from plasma membranes of hen red blood cells were isolated by preparative SDS-PAGE and their carbohydrate composition and some immunochemical properties were investigated and compared with that of human glycophorin A. It was shown, that two principal SGPs with molecular weights of 28 kDa and 55 kDa are monomeric and dimeric forms of the same molecule and are immunochemically closely related. The amount of carbohydrate component consists about 33 % of molecular mass (in human glycophorin A it is 52.3 %). The analysis of monosaccharide composition of hen SGPs indicates, that they possess O-linked and N-linked oligocaccharide chains. In comparison with human glycophorin A hen SGPs have a higher amount of N-glycosidic chains and lower amount of O-glycosidic chains, the last are tentatively of more branched structure.
format Article
author Stasyk, T.V.
Krotkiewski, H.
Lutsik-Kordovsky, M.D.
author_facet Stasyk, T.V.
Krotkiewski, H.
Lutsik-Kordovsky, M.D.
author_sort Stasyk, T.V.
title A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
title_short A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
title_full A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
title_fullStr A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
title_full_unstemmed A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
title_sort comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 1998
topic_facet Структура и функции биополимеров
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/154985
citation_txt A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins / Т.V. Stasyk, H. Krotkiewski1, M.D. Lutsik-Kordovsky // Биополимеры и клетка. — 1998. — Т. 14, № 2. — С. 152-155. — Бібліогр.: 17 назв. — англ.
series Биополимеры и клетка
work_keys_str_mv AT stasyktv acomparativestudyofcarbohydratecomponentofhenandhumanglycophorins
AT krotkiewskih acomparativestudyofcarbohydratecomponentofhenandhumanglycophorins
AT lutsikkordovskymd acomparativestudyofcarbohydratecomponentofhenandhumanglycophorins
AT stasyktv comparativestudyofcarbohydratecomponentofhenandhumanglycophorins
AT krotkiewskih comparativestudyofcarbohydratecomponentofhenandhumanglycophorins
AT lutsikkordovskymd comparativestudyofcarbohydratecomponentofhenandhumanglycophorins
first_indexed 2023-05-20T17:45:31Z
last_indexed 2023-05-20T17:45:31Z
_version_ 1796154022731710464