Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення

Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2005
Автори: Кириченко, О.В., Перковська, Г.Ю.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2005
Назва видання:Біополімери і клітина
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-155849
record_format dspace
spelling irk-123456789-1558492019-06-18T01:29:29Z Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення Кириченко, О.В. Перковська, Г.Ю. Клітинна біологія Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту флавоноїдів у проростках пшениці. Виявлено дозозалежний ефект протекторної дії лектину пшениці на ранньому етапі онтогенезу рослин в умовах УФ оп­ромінення. Установлено, что УФ облучение пятисуточных проростков пшеницы приводит к увеличению в них лектиновой активно­сти. Предварительная обработка семян лектином вызвала еше большее увеличение лектиновой активности как в стеб­лях, так и корнях проростков. Вместе с тем отмечено возрастание уровня содержания флавоноидов в проростках пшеницы Выявлен дозозависимый эффект протекторного дей­ствия экзогенного лектина пшеницы на раннем этапе онтоге­неза под влиянием УФ излучения. UV-irradiation of 5-day wheat seedlings was shown to result in the increase in lectin activity. An additional induction of the lectin activity in both stems and roots of seedlings was found after the preliminary treatment of seeds by lectin. The apparent increase in the flavonoid contents in wheat seedlings was marked. The data obtained suggest that the exogenous wheat lectin protects the plants against UV-irradiation at early stage of ontogenesis in doze dependent manner. 2005 Article Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000704 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849 633:614.875:581.192 uk Біополімери і клітина Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Клітинна біологія
Клітинна біологія
spellingShingle Клітинна біологія
Клітинна біологія
Кириченко, О.В.
Перковська, Г.Ю.
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
Біополімери і клітина
description Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту флавоноїдів у проростках пшениці. Виявлено дозозалежний ефект протекторної дії лектину пшениці на ранньому етапі онтогенезу рослин в умовах УФ оп­ромінення.
format Article
author Кириченко, О.В.
Перковська, Г.Ю.
author_facet Кириченко, О.В.
Перковська, Г.Ю.
author_sort Кириченко, О.В.
title Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
title_short Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
title_full Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
title_fullStr Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
title_full_unstemmed Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
title_sort вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2005
topic_facet Клітинна біологія
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849
citation_txt Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.
series Біополімери і клітина
work_keys_str_mv AT kiričenkoov vplivekzogennogolektinupšenicínavmístflavonoídívtazmínulektinovoíaktivnostíuprorostkahpšenicízaumovulʹtrafíoletovogoopromínennâ
AT perkovsʹkagû vplivekzogennogolektinupšenicínavmístflavonoídívtazmínulektinovoíaktivnostíuprorostkahpšenicízaumovulʹtrafíoletovogoopromínennâ
first_indexed 2023-05-20T17:48:13Z
last_indexed 2023-05-20T17:48:13Z
_version_ 1796154128129327104