Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення
Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту...
Збережено в:
Дата: | 2005 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2005
|
Назва видання: | Біополімери і клітина |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-155849 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1558492019-06-18T01:29:29Z Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення Кириченко, О.В. Перковська, Г.Ю. Клітинна біологія Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту флавоноїдів у проростках пшениці. Виявлено дозозалежний ефект протекторної дії лектину пшениці на ранньому етапі онтогенезу рослин в умовах УФ опромінення. Установлено, что УФ облучение пятисуточных проростков пшеницы приводит к увеличению в них лектиновой активности. Предварительная обработка семян лектином вызвала еше большее увеличение лектиновой активности как в стеблях, так и корнях проростков. Вместе с тем отмечено возрастание уровня содержания флавоноидов в проростках пшеницы Выявлен дозозависимый эффект протекторного действия экзогенного лектина пшеницы на раннем этапе онтогенеза под влиянием УФ излучения. UV-irradiation of 5-day wheat seedlings was shown to result in the increase in lectin activity. An additional induction of the lectin activity in both stems and roots of seedlings was found after the preliminary treatment of seeds by lectin. The apparent increase in the flavonoid contents in wheat seedlings was marked. The data obtained suggest that the exogenous wheat lectin protects the plants against UV-irradiation at early stage of ontogenesis in doze dependent manner. 2005 Article Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000704 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849 633:614.875:581.192 uk Біополімери і клітина Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Клітинна біологія Клітинна біологія |
spellingShingle |
Клітинна біологія Клітинна біологія Кириченко, О.В. Перковська, Г.Ю. Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення Біополімери і клітина |
description |
Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту флавоноїдів у проростках пшениці. Виявлено дозозалежний ефект протекторної дії лектину пшениці на ранньому етапі онтогенезу рослин в умовах УФ опромінення. |
format |
Article |
author |
Кириченко, О.В. Перковська, Г.Ю. |
author_facet |
Кириченко, О.В. Перковська, Г.Ю. |
author_sort |
Кириченко, О.В. |
title |
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення |
title_short |
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення |
title_full |
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення |
title_fullStr |
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення |
title_full_unstemmed |
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення |
title_sort |
вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2005 |
topic_facet |
Клітинна біологія |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849 |
citation_txt |
Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. |
series |
Біополімери і клітина |
work_keys_str_mv |
AT kiričenkoov vplivekzogennogolektinupšenicínavmístflavonoídívtazmínulektinovoíaktivnostíuprorostkahpšenicízaumovulʹtrafíoletovogoopromínennâ AT perkovsʹkagû vplivekzogennogolektinupšenicínavmístflavonoídívtazmínulektinovoíaktivnostíuprorostkahpšenicízaumovulʹtrafíoletovogoopromínennâ |
first_indexed |
2023-05-20T17:48:13Z |
last_indexed |
2023-05-20T17:48:13Z |
_version_ |
1796154128129327104 |