The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves

The new conception of the collective vibration modes (CVM) of the water medium is used to study water states in tissues (leaves and fruit). The CVM of the hydrogen bond (HB) nets were studied by the methods of the Raman and infrared (IR) spectroscopy in the region of the low-frequency LO and TO mode...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2006
Автори: Kornienko, M.E., Kutovyi, S.Y., Piddubetska, O.V., Smoljar, N.P.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2006
Назва видання:Біополімери і клітина
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156185
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves/ M.E. Kornienko, S.Y. Kutovyi, O.V. Piddubetska, N.P. Smoljar // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 1. — С. 49-55. — Бібліогр.: 13 назв. — англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-156185
record_format dspace
spelling irk-123456789-1561852019-06-19T01:30:23Z The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves Kornienko, M.E. Kutovyi, S.Y. Piddubetska, O.V. Smoljar, N.P. Молекулярна біофізика The new conception of the collective vibration modes (CVM) of the water medium is used to study water states in tissues (leaves and fruit). The CVM of the hydrogen bond (HB) nets were studied by the methods of the Raman and infrared (IR) spectroscopy in the region of the low-frequency LO and TO modes and high-frequency summary tones of these modes with fundamental vibrations. The frequency and intensity changes in the collective modes in comparison with distilled water are indicative of the HB nets ordered or disordered. It was found that in plant tissue the water can be both in disordered state as compared to distilled water and in more collectivized state. The existence of four different water states in leaves has been established. Концепцію колективних коливальних мод (ККМ) водних сере­довищ застосовано для вивчення станів води у тканинах рослин (листки і плоди). Методами раманівської спектро­скопії та інфрачервоного (14) поглинання досліджено ККМ сітки водневих зв'язків в області низькочастотних ТО і LO мод, високочастотних сумарних тонів цих мод з фундамен­тальними коливаннями. Знайдено, що в листках і соках рослин вода може існувати у менш зв'язаному стані порівняно з дистильованою і в колективізованіиіому стані. В листках рослин нами виявлено існування чотирьох різних структурних станів води, які можна ідентифікувати за параметрами смуг (інтенсивність і частотний зсув) обертонів та складних тонів у спектрах 14-поглинання Концепция коллективных колебательных мод (ККМ) водных сред использована для изучения состояний воды в тканях растений (листья и плоды). Методами романовской спектро­скопии и инфракрасного (ИК) поглощения исследованы ККМ сетки водородных связей в области низкочастотных ТО и LO мод, высокочастотных суммарных тонов этих мод с фунда­ментальными колебаниями. Обнаружено, что в листьях и соках растений вода может находиться в менее связанном состоянии сравнительно с дистиллированной и в более коллек­тивизированном состоянии. В листьях растений выявлено существование четырех различных структурных состояний воды, которые можна идентифицировать по параметрам полос (интенсивность и частотный сдвиг) обертонов и со­ставных тонов в спектрах ИК-поглощения. 2006 Article The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves/ M.E. Kornienko, S.Y. Kutovyi, O.V. Piddubetska, N.P. Smoljar // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 1. — С. 49-55. — Бібліогр.: 13 назв. — англ. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.00071A http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156185 535.58 en Біополімери і клітина Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language English
topic Молекулярна біофізика
Молекулярна біофізика
spellingShingle Молекулярна біофізика
Молекулярна біофізика
Kornienko, M.E.
Kutovyi, S.Y.
Piddubetska, O.V.
Smoljar, N.P.
The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
Біополімери і клітина
description The new conception of the collective vibration modes (CVM) of the water medium is used to study water states in tissues (leaves and fruit). The CVM of the hydrogen bond (HB) nets were studied by the methods of the Raman and infrared (IR) spectroscopy in the region of the low-frequency LO and TO modes and high-frequency summary tones of these modes with fundamental vibrations. The frequency and intensity changes in the collective modes in comparison with distilled water are indicative of the HB nets ordered or disordered. It was found that in plant tissue the water can be both in disordered state as compared to distilled water and in more collectivized state. The existence of four different water states in leaves has been established.
format Article
author Kornienko, M.E.
Kutovyi, S.Y.
Piddubetska, O.V.
Smoljar, N.P.
author_facet Kornienko, M.E.
Kutovyi, S.Y.
Piddubetska, O.V.
Smoljar, N.P.
author_sort Kornienko, M.E.
title The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
title_short The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
title_full The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
title_fullStr The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
title_full_unstemmed The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
title_sort collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2006
topic_facet Молекулярна біофізика
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/156185
citation_txt The collective vibration modes of hydrogen bonds as a gauge of water states in fruits and leaves/ M.E. Kornienko, S.Y. Kutovyi, O.V. Piddubetska, N.P. Smoljar // Біополімери і клітина. — 2006. — Т. 22, № 1. — С. 49-55. — Бібліогр.: 13 назв. — англ.
series Біополімери і клітина
work_keys_str_mv AT kornienkome thecollectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT kutovyisy thecollectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT piddubetskaov thecollectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT smoljarnp thecollectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT kornienkome collectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT kutovyisy collectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT piddubetskaov collectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
AT smoljarnp collectivevibrationmodesofhydrogenbondsasagaugeofwaterstatesinfruitsandleaves
first_indexed 2023-05-20T17:48:56Z
last_indexed 2023-05-20T17:48:56Z
_version_ 1796154150162006016