Локалізація сайтів 5'-CG-3' , 5'-CNG-3' , 5'-GC-3' та 5'-GNC-3' у послідовностях мікроРНК - Галицький, В.А.; Комісаренко, С.В. (Вiopolymers and Cell, 2011)
Мета. Встановлення закономірностей у локалізації динуклеотидів 5'-CG-3' та тринуклеотидів 5'- CNG-3' у послідовностях мікроРНК (miRNA). Методи. Біоінформатичний та статистичний аналіз послідовностей зрілих miRNA. Результати. Один із найвищих піків концентрації сайта 5'-CG-3' локалізується у місці розташування нуклеотиду 10 з 5'-кінця miRNA. Рівень концентрації сайта 5'-CG-3' у даному піку більш ніж учетверо перевищує середню концентрацію даного динуклеотиду у геномі. Інші еволюційно консервативні піки у послідовності miRNA локалізуються в районі нуклеотидів 16 та 21. Піки концентрації сайта 5'-CNG-3 відповідають нуклеотидам 4 і 8. Приблизно половина послідовностей miRNA містить два чи більше сайтів 5'-CG-3' та 5'- CNG-3', відстань між якими становить у більшості випадків 1 або 3–9 нуклеотидів. Висновки. Піки концентрації сайтів 5'-CG-3' і 5'-CNG-3' не зосереджені в межах seed-ділянки, а розподілені уздовж усієї послідовності miRNA. Однак в одній і тій же молекулі miRNA дані сайти розташовані в межах одного витка подвійної спіралі. Така картина розподілу зазначених сайтів може вказувати на участь у miRNA-залежному метилюванні ДНК усієї послідовності miRNA. Ключові слова: мікроРНК, динуклеотид 5'-CG-3', тринуклеотид 5'-CNG-3', розподіл сайтів.