Вплив Х-опромінення на експресію гена β-глюкозидази PYK 10 в проростках Arabidopsis thaliana (L.) Heynh - Романчук, С.М. (Доповіді НАН України, 2019)
Вперше досліджено експресію гена β-глюкозидази PYK 10 в проростках A. thaliana під дією Х-опромінення в дозах 0,5, 1, 2, 4, 6, 8, 10 та 12 Гр. Встановлено, що за умов Х-опромінення збільшення кількості ЕР-тілець та підвищення активності β-глюкозидази відбувається за рахунок високої експресії гена PYK 10. Вперше показано роль ЕР-тілець, які містять β-глюкозидазу (PYK 10), в адаптації проростків A. thaliana на дію Х-опромінення. Підвищення експресії гена PYK 10 за цих умов є частиною внутрішньої програми захисту на вплив зовнішніх чинників.