Видатний вчений, мудрий керівник і наставник, надійний колега (до 90-річчя академіка НАН України В. Т. Трощенка) - Матвєєв, В.В.; Харченко, В.В.; Зіньковський, А.П. (Вісник НАН України, 2019)
15 травня 2019 р. виповнюється 90 років видатному українському вченому в галузі механіки деформівного твердого тіла та динаміки і міцності машин, заслуженому діячеві науки і техніки України, лауреату Державних премій у галузі науки і техніки УРСР, СРСР та України, премії імені Г.С. Писаренка НАН України, доктору технічних наук, професору, академіку НАН України Валерію Трохимовичу Трощенку.