Утопія/антиутопія в контексті жанрового прогнозування Лесі Українки - Левчук, Т. (Слово і Час, 2016)
Предметом аналізу стали жанрологічні тенденції статті Лесі Українки “Утопія в белетристиці” (1906). Визначальними критеріями в оцінці творів утопічного циклу є белетристичний талант та естетичне чуття письменника. Таких якостей бракувало власне утопіям, але ними вповні володіли твори поза межами жанру. Міркувань про непродуктивний у художньому плані жанр Леся Українка не полишає, бо розгледіла в його надрах перспективу іншого жанру – антиутопії, який з’явився значно пізніше. Дослідниця окреслила обриси жанрів, які не мали ще на той час стійкого термінологічного означення.