Охолодження теплозахисного костюму рятувальника за допомогою пінного пристрою - Костенко, Т.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
В статті запропоновано конструкцію пінного пристрою, що призначений для охолодження поверхні теплозахисного костюму рятувальників оперативно-рятувальної служби та гірничорятувальників під час ліквідації пожеж в умовах інтенсивної дії теплового випромінювання. Використання пінного охолоджуючого пристрою теплозахисного костюму забезпечує збереження цілісності зовнішнього шару теплозахисного костюма рятувальника при тривалій дії високих температур, наявності іскор, головешок, бризок палаючого рідкого пального, з одночасним забезпеченням у підкостюмному просторі комфортних умов роботи рятувальника.