Стохастичний метод визначення оптимальних місць підключення та потужності джерел розосередженого генерування - Кириленко, О.В.; Лук'яненко, Л.М.; Гончаренко, І.С. (Технічна електродинаміка, 2017)
Метою даної роботи є розробка нового методу розв’язання задачі визначення оптимальних місць підключення та потужності джерел розосередженого генерування. Для досягнення поставленої ме-ти сформульовано вимоги до методу, складено систему критеріїв та обмежень, розроблено відповідну цільову функцію та представлено новий метод розв’язання цієї задачі. Запропонований стохастичний метод поєднує механізми еволюційних алгоритмів. Суть роботи нового методу полягає у «еволюційному відборі» шин, на яких базуються найкращі розв’язки, між різними ітераціями розв’язання задачі. Результати розрахунково-модель-них випробувань показали, що ефективність роботи нового методу є високою та не залежить від властивостей досліджуваної мережі.