"В рассуждении женскаго полу моего неудобно…". Захист майнових інтересів жінок у судах Катеринославського намісництва у 80-90-х рр. ХVІІІ ст. - Посунько, О. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
Стаття ґрунтується на матеріалах судових установ Катеринославського намісництва. Висвітлено основні аспекти захисту майнових інтересів жінок у 80–90-ті роки ХVІІІ ст. Мета – виділити характерні риси судових справ про майнові права, у яких фігурують жінки різного соціального статусу, з різних регіонів намісництва. У дослідженні представлено багатоманіття правових джерел, юридичної практики, звичаїв та традицій, судових прецедентів стосовно реалізації майнових прав жіноцтва окресленого періоду. Найбільше значення для аналізу проблеми мають спадкові спори. До суду потрапляли ускладнені справи, які мирно не вдалося вирішити у колі родини. Жінки виступали спадкодавцями; спадкоємцями; особами, які потребували встановлення опіки. Вони могли наслідувати рухоме та нерухоме майно. Часто вони самостійно вели власне господарство, захищали майно всіма можливими способами. Проте у публічній сфері (в тому ж суді), жінки за правовими приписами виступали через уповноважених осіб. Природними повіреними були чоловіки та сини. Зауважено територіальні відмінності у вирішенні вказаних питань. Жителі колишньої Гетьманщини апелювали до норм Литовського Статуту. Якщо мова йшла про іншу територію, то застосовувалося виключно законодавство Російської імперії. На кінець століття дві правові (українська і російська) традиції жіночого спадкування та володіння/розпорядження нерухомістю було синхронізовано і в основному узгоджено. У статті також проаналізовано залежність юридичної захищеності жінки від її соціального, майнового та сімейного становища.