Неокласичний дискурс початку ХХ ст.: еволюція класичної традиції - Демська-Будзуляк, Л. (Слово і Час, 2017)
Стаття присвячена рецепції класичної традиції європейським модернізмом, зокрема українським неокласичним дискурсом як одним із його складників. Під терміном “класична традиція” у другій половині ХІХ ст. передовсім розуміли античну спадщину. Трохи згодом, спираючись на Лессінга, у це поняття стали включати ще й спадщину “високого мистецтва” Ренесансу та класицизму в різних національних літературах. На думку деяких учених, існують три етапи засвоєння класичної традиції загальноєвропейським модернізмом, останній із них активно розроблявся в дискурсі європейського класицизму, зокрема українського, 20 – 30-х років ХХ ст.